неділю, 16 листопада 2008 р.

Про php простою англійською мовою

Мабуть найважчим етапом навчання є момент, коли накопичені знання мають перерости у нове вміння. Поясню. Можна прочитати книгу по водінню авто, але коли вперше сідаєш за кермо, то розумієш, що вміти водити і знати про те, як це робиться, речі абсолютно різні. Повертаємо ключ стартеру... ага, вже мабуть треба відпускати. Добре, що ж тепер? А, трохи газу... чи ні, спочатку дзеркала... Ну добре, зчеплення і перша. Повільно пустити зчеплення. Боже, навіщо зчепленню стільки вільного ходу?.. О, їду! А, треба ж вперед дивитись. Може вже час перемикатись на другу? О, Боже, перехрестя!.. Гальма чи зчеплення?.. чи одразу? А шо з цих педалей гальма?..
У справі навчання програмуванню усе так само. Наче вивчив усі конструкції мови. Знаєш як діють цикли і умовні оператори, чудово розумієш що таке функції. Навіть розумієш як працюють класи з їх властивостями і методами і чим об'єкт відрізняється від класу. Але далі справи не йдуть. З чого почати? Як усе зліпити до купи, щоб вийшло щось, нехай й мале, але таке щоб працювало?
Якось вирішив я, що мені просто необхідно вивчити мову програмування для web - php. Якійсь час знадобився для того, щоб зрозуміти, що починати вивчати php не знаючи мови розмітки веб-сторінок html абсолютно безперспективно. Тоді пішов якійсь час на вивчення html і css. Знову теорія php, багато теорії... Що ж далі? Отак я вагався, коли згадав чарівне слово "туторіал". Власне, у чому чарівність. Туторіал - це не урок, це щось середнє між how-to і know how. Туторіал відрізняється від урока тим, що не розказує як що робити, а крок за кроком показує це на прикладі. І от, найкраще що пощастило мені знайти - це даний курс вивчення PHP For the Absolute Beginner на сайті devzone.zend.com. Усе ангійською мовою: тим, хто бажає поглибити її знання - два в одному, тим, хто вже знає - буде однаково, тим, хто доунт шпрехен - прийдеться спочатку вивчити мову (: Але помучатись з текстами, вражою мовою писаними, варто. Бо тут ти ще гадки не маєш, як воно усе робиться, тут ти раптом розумієш що усе розумієш, тут з'являється ідея, як доопрацювати приклад, розширивши його функціонал, а ось воно у тебе і вийшло! ...через кілька вечорів марних зусиль і нерозуміння, чого усе так тупо, звісно.
Захотілось навіть перекласти, бо цей курс вартий того, щоб бути перекладеним на багато мов, але насамперед на українську, звісно. Тож колись як буде вільний час, задля збільшення відвідуваності свого блогу суспільної користі, чому б ні?

2 коментарі:

Анонім сказав...

>Мабуть найважчим етапом навчання є момент, коли накопичені знання мають перерости у нове вміння

Це треба занести в цитати. Дійсно.

pemakhov сказав...

Дякую, Станіславе.